Doek valt definitief voor pensioen in eigen beheer

Sinds 1 april is het een feit: het pensioen in eigen beheer behoort straks definitief tot het verleden. Vanaf 1 juli kunt u als directeur-grootaandeelhouder (DGA) geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen. Wat doet u nu met uw reeds opgebouwde pensioen? We vertellen er u in dit artikel meer over. Weten wat voor u de beste oplossing is? Dan staan we u graag bij met eerlijk en deskundig advies.

Wat doe ik met het pensioen dat ik heb opgebouwd?

U kunt kiezen uit twee mogelijkheden:

  • Opgebouwde pensioen stopzetten
  • Opgebouwde pensioen afkopen met korting

Pensioen stopzetten

Het pensioen in eigen beheer stopzetten doet u door dit in de notulen van de algemene vergadering van aandeelhouders vast te leggen. Ook de pensioenbrief moet u hierop aanpassen.

Let er wel op dat u tijdig uw pensioenopbouw stopt, voor 1 juli 2017. Anders gaat dat flink in de papieren lopen. Uw pensioen wordt dan namelijk buitenmatig. Uw gehele pensionvoorziening zal dan ineens worden belast. De commerciele waarde en niet de ficale waarde wordt daarbij als uitgangspunt genomen. Iets wat meestal niet op de balans staat. Het belastingtarief gaat ook nog eens flink omhoog met 20% revisierente. Dat komt neer op 72% belasting. Een flinke som dus.

Afkopen

Eigenlijk is deze optie vaak het aantrekkelijkst. Bij het afkopen wordt de pensioenvoorziening namelijk afgestempeld tot de fiscale waarde. Daarna wordt deze afebkocht met een korting. Deze korting is dit jaar 34,5%, in 2018 is dat 25% en het jaar erop nog maar 19%. Om uw pensioen af te kopen moet u over voldoende liquide middelen beschikken.

Advies door Apuls bij keuze

Laat u vooral dus goed adviseren over al uw mogelijkheden. Bel ons gerust voor meer informatie of voor een eventuele afspraak.

Advies bij stopzetten pensioen eigen beheer?

Neem contact op
"Onze boekhouding staat als een huis!"Revibouw
Laat u terugbellen door Apuls
Direct contact? Bel ons op: 0511 462075
Liever teruggebeld worden?
Laat u terugbellen