Wat te doen met erfenis zonder nakomelingen?

In ons vorige bericht hadden we het over een voorschot vragen op de erfenis. Maar wat als je komt te overlijden, en je hebt geen kinderen of kleinkinderen noch partner (meer)? Wat gebeurt er dan met de erfenis? Waar gaat dat naartoe?

Langstlevende testament

Henk en Inge hebben een langstlevende testament. Bij deze testamentregeling, gaat de hele erfenis van naar de weduwe / weduwenaar (de langstlevende). Dus mocht Henk komen te overlijden, dan ontvangt Inge de erfenis, en andersom. Wanneer vervolgens de weduwe / weduwnaar ook komt te overlijden, gaat alles door naar de kinderen. Op zich natuurlijk mooi geregeld.

Maar de dood houdt met niemand en niks rekening. Wat als Henk en Inge op vakantie gaan met de kinderen, en hun vliegtuig stort neer? En het hele gezin komt hierbij om? Je moet er niet aan denken natuurlijk, maar stel dat dat gebeurt?

Erfenis naar overige familieleden

Wanneer er geen nakomelingen (meer) zijn, gaat de erfenis naar de overige familieleden. In het geval van ons voorbeeld, gaat de erfenis naar de familieleden van Henk. Bijvoorbeeld zijn broer(s) en/of zus(sen) of ooms, tantes, neven en nichten. Er gaat nu niets naar de familie van zijn partner Inge. En dat ziet Henk niet zitten.

Tip van Apuls: bepaal zelf wat er met je erfenis gebeurt

Of u nu wel of geen partner hebt, en wel of geen kinderen – leg altijd vast wat er met uw erfenis gebeurt. Zo kan Henk en u in het testament een ‘rampenclausule’ opnemen. Zo kunt u bepalen dat de ene helft van uw erfenis naar uw familieleden gaan (uw wettelijke erfgenamen) en de andere helft naar uw partner. Op deze manier is het vermogen eerlijk over beide partijen verdeeld.

Heeft u een eigen bedrijf? Via een legaat kunt u regelen dat het bedrijfsvermogen (bijvoorbeeld het bedrijfspand) wel in uw ‘eigen’ familie blijft.

Vragen of advies rondom verdeling erfenis?

Neem contact op
"Ze adviseren niet alleen, Apuls denkt ook met ons mee bij het maken van strategische beslissingen!"De Houtboer BV
Laat u terugbellen door Apuls
Direct contact? Bel ons op: 0511 462075
Liever teruggebeld worden?
Laat u terugbellen