Fout in kilometeradministratie? Hoge boete!

Het doorgeven van de kilometeradministratie voor een auto van de zaak is een nauwkeurige klus. En zeker als men weet dat een kleine fout al kan zorgen voor een forse boete, maar daar is tegenwoordig nog wel eens wat aan te doen.

Boete bij fout in kilometeradministratie

Bij elk kleine gebrek in het doorgeven van de kilometeradministratie zal dit niet meer kunnen dienen als een geldig bewijs voor het gebruik van de auto. Eén kleine fout kan namelijk zorgen dat het bewijs voor de regel: ‘Niet meer dan 500 km privé rijden.’ niet meer geldt.

Als deze fout is gemaakt dan zal er alsnog bijtelling plaats vinden én een boete opgelegd worden. Deze boete is van 40% bij grove schuld en van 100% voor niet juiste informatie.

Nieuwe regeling in kilometeradministratie boete

In mei dit jaar is door de rechter besloten dat de gebruikte percentages erg willekeurig overkomen en hierdoor niet relevant zijn, daardoor is de boete verlaagd met 25%.

Reactie staatssecretaris

De reactie van de staatssecretaris hierop was dat hij het beroep in cassatie stelde, maar heeft deze inmiddels ingetrokken. De staatssecretaris heeft overigens ook gemeld dat hij de hoge boetes alleen in het ‘beginsels’ geschikt vindt. Daarbij is hij van mening dat een onjuiste invulling van de kilometeradministratie vaak manipulatief en listig bedoeld is. Hierdoor vindt de staatssecretaris een maximale boete van 100% erg op zijn plaats.

Tips van Apuls

De inspecteur van de belastingdienst zal waarschijnlijk van manipulatie en valsheid in geschrifte uitgaan als uw kilometeradministratie niet klopt. Het is wel mogelijk dat u zich nog kan indekken door te zeggen dat het een onbedoelde vergissing was, maar dit zal niet mee vallen.

De grootste tip van Apuls is dan ook: Houd uw kilometeradministratie regelmatig en goed bij. Voor meer informatie over kilometeradministratie kunt u altijd contact met ons opnemen.

"Onze boekhouding staat als een huis!"Revibouw
Laat u terugbellen door Apuls
Direct contact? Bel ons op: 0511 462075
Liever teruggebeld worden?
Laat u terugbellen