Jullie hebben voor vuurwerk gezorgd! Dit is een mooi begin! Blijf naar elkaar omkijken!

In Weekblad Actief van woensdag 30 december 2020 stond onze prijsvraag. Tientallen ontroerende inzendingen kwamen daarop binnen. De jongste inzender was nog geen zes jaar oud en de oudste de tachtig reeds gepasseerd.

De opdracht bestond uit drie delen: kleur de kleurplaat, schrijf een slogan en vertel wie volgens jou een deel van je prijs verdient. Alle medewerkers van Apuls hebben genoten van het resultaat.

We zouden tien prijzen beschikbaar stellen, maar vonden de inzendingen stuk voor stuk zo geweldig dat iedereen een prijs krijgt. Met de hoofdprijswinnaars hebben we persoonlijk contact gehad. In overleg met hen hebben we een passende prijs bedacht voor de genen die wel wat extra´s hebben verdiend.

Zo ging er een taart naar de medewerkers van Meckama State en Nij Smellinghe, kregen sommige prijswinnaars bloemen en anderen een levensmiddelenpakket. “We vroegen de hoofdprijswinnaars ‘waar kunnen we jou pake, beppe, buurman, buurvrouw, bekende (wie maar was aangewezen als medeprijswinnaar) nu echt blij mee maken?’. Deze gesprekken leverden ook weer mooie reacties op. “Je merkt dan dat er grote bereidheid is tot geven”, zegt Jan Tabak.

Alle kinderen die een prijs wonnen, kregen een pak stiften en een schetsboek. De slogans die werden meegestuurd hadden vaak betrekking op het missen van pakes en beppes, met mensen die te maken hadden gehad met corona en met mensen die iemand hadden verloren. Ook veel aandacht en dankbaarheid was er voor medewerkers in de zorg.

“Dit is een mooi begin van het nieuwe jaar,” zegt Jan Tabak. “Helaas moeten we met betrekking tot corona nog even doorzetten, maar blijf naar elkaar omkijken.”

Anna Roos vindt dat Swaantje een prijs verdient

Een aantal dagen kleurde Anna Roos Stoker (6 jaar) uit Tytsjerk aan de grote kleurplaat. “Elke dag een stukje”, vertelt haar moeder Margriet Jansma. Ze won met haar inzending de hoofdprijs. De wens die Anna Roos bij haar tekening instuurde luidt onder meer: ‘Ik wens dat de mensen die op dit moment ziek zijn, heel gauw weer beter en gezond mogen worden…’ Over de vraag wie het moeilijk heeft en een deel van de prijs verdient, hoefde Anna Roos niet lang na te denken. “Die geef ik aan Swaantje.”

Swaantje (8 jaar) is het buurmeisje van Anna Roos. Nu ze groter wordt, stelt Anna Roos steeds vaker vragen over haar. Zwaantje zelf kan niet praten. Ze zit in een rolstoel en functioneert emotioneel op dreumesniveau.

“Waar slaapt Swaantje dan?”, was onlangs bijvoorbeeld een brandende vraag van Anna Roos. De moeder van Swaantje, Celia Tjassing, liet het bijzondere ledikant zien. En de tillift waarmee Swaantje in bed wordt geholpen. Dat maakte grote indruk. Net als het feit dat Swaantje niet naar een gewone school gaat. “Drie dagen per week naar de dagopvang. Meer is te vermoeiend”, vertelt Celia.

Swaantjes meervoudig gehandicapt-zijn wordt veroorzaakt door een erfelijke stofwisselingsziekte, cdg alg 6. “We ontdekten het toen ze 8 maanden was en epileptische aanvallen kreeg”, vertelt Celia. “Na langdurig medisch onderzoek werd de diagnose gesteld.”

Door haar ziekte heeft Swaantje 24 uur per dag toezicht en verzorging nodig. Een enorme belasting voor het Tytsjerkse gezin. “Maar we genieten enorm van Swaantje. Ze is in haar emoties zo puur! Ik kan bijna niet uitleggen hoe fijn het is bij haar te zijn. Swaantje is altijd in het hier en nu. Voor haar is er geen morgen of overmorgen. Ze is. Dat is zo geweldig.”

Haar ouders Celia en Johannes denken liever ook niet na over het morgen of het overmorgen van hun gezin. Ze nemen zelf de zorg op zich voor Swaantje en haar zusje Eska (3 jaar) en worden daarbij ondersteund door twee verpleegkundigen die betaald worden met de WLZ-indicatie.

Steun onderzoek, doneer aan Metakids!

Alhoewel de stofwisselingsziekte van Swaantje zeldzaam is – er zijn wereldwijd ongeveer 70 patiënten – zijn er duizenden kinderen in Nederland met een metabole ziekte zoals de stofwisselingsziekte van Swaantje officieel heet. Er zijn meer dan duizend varianten, waarvan er ongeveer twintig kunnen worden vastgesteld met het hielprikje. Voor deze varianten is er een behandeling. Hoe mooi zou het zijn als meer stofwisselingsziekten vroegtijdig kunnen worden opgespoord en deze veelvoorkomende oorzaak van overlijden bij kinderen kan worden weggenomen.

“Er zijn best veel artsen die hier onderzoek naar willen doen, maar dat is kostbaar”, vertelt Celia. Ze heeft al diverse doneeracties opgezet voor Stichting Metakids. Iedereen die wil, kan heel gemakkelijk zelf een actie starten via de website van de organisatie of hier een donatie doen. Apuls Cijfers & Advies geeft het goede voorbeeld. Het Burgumer administratiekantoor doneert 250 euro aan Metakids. Het is het weggeefgedeelte van de prijs die Anna Roos won met haar kleurplaat. Samen met Swaantje zorgt ze zo voor vuurwerk aan de start van 2021.

Ja, ik doneer direct!

"De administratie van ons transportbedrijf loopt op rolletjes"Sandstra Transport Bolsward
Laat u terugbellen door Apuls
Direct contact? Bel ons op: 0511 462075
Liever teruggebeld worden?
Laat u terugbellen