Kentekencamera’s niet langer als bewijs

Kentekencamera’s niet langer bewijs van privegebruik auto van de zaak

Onlangs heeft de Hoge Raad besloten dat de Belastingdienst niet langer gebruik mag maken van gegevens verzameld door kentekencamera’s. Dit is een inbreuk op de privacy. De gegevens gebruikte de Belastingdienst om te controleren of die auto van de zaak inderdaad niet meer dan 500 privé kilometers heeft gemaakt.

Bijtelling bij meer dan 500 kilometer privégebruik

Rijdt u privé niet meer dan 500 kilometer met de auto van de zaak? Dan hoeft u geen bijtelling te betalen. Wel moet u het kunnen bewijzen aan de Belastingdienst dat u inderdaad niet meer dan die 500 kilometer privé hebt gereden. De fiscus kan zelf controleren of de gegevens inderdaad kloppen. Maar sinds kort mag de Belastingdienst daarvoor geen gebruik meer maken van ANPR camera’s (Automatic Number Plate Recognition, oftewel kentekenherkenning).

Is controle privégebruik onmogelijk?

Is de controle op privégebruik nu onmogelijk gemaakt voor de fiscus? Nee. Wel is het iets lastiger. De Belastingdienst kan ook zonder camerabeelden nagaan of de auto misschien op een andere plaats was dan de kilometeradministratie zegt. Bijvoorbeeld omdat er een bekeuring van het CJIB is uitgedeeld.

Tip 1 van Apuls: regeling privégebruik

Weet u zeker dat u privé niet meer dan 500 kilometer gaat afleggen met de auto van de zaak? Dan raden we u aan om het formulier ‘regeling voor privégebruik‘ van de Belastingdienst aan te vragen. Een kopie hiervan geeft u aan uw werkgever, welke de bijtelling vanaf dat moment achterwege moet laten. Maar ook met de regeling voor privégebruik moet u overtuigend kunnen aantonen dat u inderdaad niet meer dan 500 kilometer aan privéritten heeft gemaakt.

Tip 2 van Apuls: ga in discussie met fiscus

Heeft u een discussie met de Belastingdienst over de kilometeradministratie? Ga dan na of er gebruik is gemaakt van ANPR-gegevens. Zo ja, maak dan bezwaar tegen de aanslag.

Meer weten over regels rondom een auto van de zaak?

Neem contact op
"Apuls stuurt, net als Friks, op cijfers. Zo kom je tot het beste resultaat"Jochem van der SchootFriks Web & Marketing
Laat u terugbellen door Apuls
Direct contact? Bel ons op: 0511 462075
Liever teruggebeld worden?
Laat u terugbellen