Uw kind helpen bij het kopen van een huis

Uw kind wil een huis kopen, maar heeft niet genoeg eigen vermogen. En daarnaast kan uw kind ook nog eens net niet genoeg geld bij elkaar krijgen van de bank. U als ouder wilt dan natuurlijk uw kind helpen. En dat kan op verschillende mogelijkheden. Zo kunt u een bedrag schenken aan uw kind of uw kind kan van u een bedrag lenen. Maar beide hebben wel zo hun eigen voordelen en nadelen.

Belastingvrij schenken

De overheid heeft speciale schenkingregels opgesteld. Kinderen in de leeftijd van 18 t/m 40 jaar mag u eenmalig een bedrag schenken van maximaal €100.000. Dit is belastingvrij en bedoeld voor aankoop van een woning. Maar uw kind mag het geld ook gebruiken voor het aflossen van een restchuld of het afkopen van erfpachtcanon.

Een kleiner bedrag dan €100.000 mag natuurlijk altijd. Elk jaar mag u uw kind €5.304 schenken.

Voor- en nadelen van schenken

Voordelen:

 • Dat droomhuis wordt nu wél bereikbaar voor uw kind
 • De hypotheek is minder hoog, wat weer scheelt in maandlasten
 • Het bedrag dat u schenkt (dus max €100.000) is belastingvrij, mits het geld voor het koophuis is bedoeld. Wanneer uw kind normaal gesproken een ton zou krijgen, zou uw kind daar €10.000 aan schenkbelasting moeten betalen

Nadelen:

 • Een schenking kan om veel geld gaan. Dus u moet het geld wel echt kunnen missen
 • Wanneer het geld eenmaal in het huis zit, kunt u er niet meer bij
 • Uw kind kan minder hypotheekrente aftrekken. Omdat de hypotheek minder hoog is door schenking, en uw kind daardoor minder rente betaalt

Lening

U kunt natuurlijk ook uw kind financieren met behulp van een lening. Belangrijk is dat u alle afspraken wel vastlegt in een schriftelijke overeenkomst. Dat kan misverstanden voorkomen. Bovendien moet u het ook aanmelden bij de Belastingdienst.

Voor- en nadelen lenen

Voordelen:

 • Een lening is aftrekbaar voor de Belasting
 • Het is voor uw kind goedkoper dan een hypotheek bij de bank

Nadelen:

 • Een lening beinvloedt wel de hypotheek. De geldverstrekker trekt het bedrag dat uw kind van u leent namelijk af van de maximale hypotheek. De aflossing van de lening gaat uw kind immers maandelijks geld kosten. Een lening verstrekken betekent dus niet dat uw kind een hogere hypotheek kan krijgen.

Zelf woning kopen en verhuren aan uw kind

Een derde mogelijkheid is om zelf een huis te kopen en dat te verhuren aan uw kind. Maar ook daar zitten twee kanten aan.

Voor- en nadelen van verhuren

Voordelen

 • De huuropbrengst hoeft u niet op te geven in box 3.
 • Dat kan een pluspunt zijn voor uw kind wanneer u er voor kiest de huur deels via een schenking weer terug te geven.
 • In sommige gevallen kan uw kind huursubsidie aanvragen. En dat scheelt weer in lasten

Nadelen:

  U en uw kind zijn belastingtechnisch gezien niet de daadwerkelijke bewoner van het huis. Op papier is dit jullie tweede woning. En dat zorgt er voor dat het huis en de bijbehorende hypotheek in box 3 valt. Dat houdt in dat jullie de hypotheekrente niet mogen aftrekken van de inkomstenbelasting. En dat is dan weer niet zo voordelig

Meer weten?

Wilt u meer weten hoe u uw kind belastingvrij financieel kunt bijstaan? Met de koop van een woning of andere wensen? We adviseren graag. Ben of mail ons dus gerust.

"Apuls stuurt, net als Friks, op cijfers. Zo kom je tot het beste resultaat"Jochem van der SchootFriks Web & Marketing
Laat u terugbellen door Apuls
Direct contact? Bel ons op: 0511 462075
Liever teruggebeld worden?
Laat u terugbellen