Zakelijk etentje als aftrekpost?

Ja, ook een zakelijke lunch of diner kunt u gewoon aftrekken van de Belasting. Maar net als bij elke aftrekpost geldt dat u het moet kunnen bewijzen.

Bewijzen dat het een zakelijk etentje was, is misschien inderdaad lastig. Maar het is sowieso wel belangrijk om bij te houden wanneer u uit eten was, met wie en wat het onderwerp was. Schrijf het op de kassabon en bewaar het goed. Het volgende verhaal bewijst namelijk hoe belangrijk een onderbouwing is.

Grote post verkoopposten, onduidelijk waarvoor

De vennoot van een administratie- en belastingadviesbureau krijgt een boekenonderzoek. Hieruit komt daar voren dat er een grote post verkoopposten staan vermeld in de winst- en verliesrekening. Het gaat om een bedrag van bijna 14.000 euro.

In eerste instantie is het onduidelijk wat het zakelijk karakter van deze uitgaven is. Er is dus geen onderbouwing. Nader onderzoek vertelt deze posten geheel bestaan uit etentjes. Maar ook nu is het niet duidelijk in hoeverre deze kosten zakelijk waren.

Geen onderbouwing

De vennoot moet dus aantonen dat de etentjes en dus de kosten puur zakelijk waren. Hij vertelt dat hij regelmatig met clienten eet. De reden hiervoor is volgens de vennoot om stukken uit te wisselen en gesprekken te voeren. Ook met potentiele clienten.

Het hof gelooft wel dat er om zakelijke redenen etentjes zijn geweest met (potentiele) clienten. Het hof vindt alleen de onderbouwing te mager. Ook de 14.000 euro zijn aan de hoge kant voor alleen zakelijke etentjes. Dus staat het Hof achter de inspecteur.

Deels aftrekbaar

Het gevolg voor de vennoot is dat slechts 25% van de uitgaven gezien worden als zakelijk. De overige 75% ziet de inspecteur als privé-uitgaven en mag niet in de winstberekening van de onderneming worden meegenomen.

Zorg altijd voor bewijslast

Om welke aftrekpost het ook gaat: zorg altijd voor bewijzen. Zoals we in eerste alinea al aangaven, kunt u de reden voor de zakelijke lunch noteren op de kassabon. Ook met wie u heeft gegeten noteert u hierop. Natuurlijk blijft het aan de inspecteur om dan te bewijzen dat de kosten niet zakelijk waren. Maar u kunt nog altijd beter teveel vermelden dan te weinig. Zo bleek nu wel weer.

Vragen over aftrekposten en bewijslasten?

Neem contact op
"De administratie van ons transportbedrijf loopt op rolletjes"Sandstra Transport Bolsward
Laat u terugbellen door Apuls
Direct contact? Bel ons op: 0511 462075
Liever teruggebeld worden?
Laat u terugbellen